You are currently viewing Isprobajte ovih 5 savjeta da učinite vaše stare prozore učinkovitijim

Isprobajte ovih 5 savjeta da učinite vaše stare prozore učinkovitijim

Ako sjedenje kraj prozora znači da se morate skupiti ispod ćebadi ili uključiti ventilator, onda vaši prozori ne rade dobro svoj posao. Ali ne brinite – uz nekoliko jednostavnih koraka možete povećati izolacijsku snagu prozora vašeg doma bez potrebe da ih mijenjate.

Pogledajte ovih 5 savjeta da učinite vaše stare prozore učinkovitijim!

Nanesite brtvu za prozore i atmosferske trake kako biste spriječili curenje zraka

Topli i hladni zrak mogu ući u vaš dom kroz prostore između stakla, prozorskog krila i okvira prozora. Zaptivanje i uklanjanje atmosferskih uticaja, međutim, su jeftina i jednostavna rješenja za poboljšanje energetske efikasnosti vašeg doma.

Ako područja u blizini vaših prozora imaju promaju, vjerovatno ćete ih morati zapečatiti. Mnoge vrste materijala za zaptivanje i uklanjanje atmosferskih uticaja su dugotrajne—neke mogu trajati od pet do 20 godina—ali ipak biste ih trebali provjeravati svake godine kako biste osigurali najbolju zaštitu od vremenskih prilika.

Nanesite atmosfersku traku na područja koja mogu podnijeti trenje i vremenske promjene, i nanesite brtvu na strane i spojeve okvira vašeg prozora i na druga područja prozora koja miruju.

Više o curenju zraka kroz prozore možete saznati u našem članku: Šta učiniti kada zrak prolazi kroz prozore?

Instalirajte tende da blokirate sunce

Tende na prozorima okrenutim prema jugu smanjuju količinu sunčeve topline u vašem domu za čak 65% ljeti. Tende koje se koriste na prozorima okrenutim prema zapadu mogu ga smanjiti do 77%.

Imate nekoliko opcija za ugradnju tendi: ili instalirajte pojedinačne tende preko pojedinačnih prozora ili instalirajte tendu koja pokriva veći dio vašeg doma kako biste izbjegli pojedinačne instalacije. Tende koje pokrivaju i vanjske zidove mogu smanjiti njihovu sunčevu toplinu.

Trebali biste se odlučiti za dugotrajne materijale, poput sintetičkih tkanina, koje su otporne na plijesan i blijeđenje. Ako živite u hladnoj klimi, razmotrite rolo tende koje omogućavaju sunčevoj svjetlosti da grije vaše prostorije zimi.

majstor postavlja tende

Ukoliko trebate vrhunske tende, pogledajte našu ponudu OVDJE.

Dodajte roletne, sjenila i draperije da blokirate promahu i sunčevu svjetlost

Bilo da više volite roletne, sjenila ili draperije u svom domu, jedno je sigurno – sve to može poboljšati energetsku efikasnost vašeg prozora. Kombinacijom draperija i roletni ili zastora maksimizira se prevencija gubitka topline zimi i zaštita od sunca ljeti. Da ne spominjemo, možete otvoriti sve ove opcije kako biste pustili sunčevu svjetlost za toplinu kada je hladno i zatvoriti je ako je vani prevruće.

zavjese za prozor

Okačite vanjske kapke na prozore

Vanjske kapke ne zahtijevaju prostor u unutrašnjosti vašeg doma. Većina je napravljena od tkanine, drveta, aluminija ili čelika, a djeluju tako što blokiraju sunčevu toplinu, što ih čini idealnim za domove u toplijim klimama. Morat ćete provjeriti jesu li vaše kapke izmjerene i pravilno postavljene kako biste bili sigurni da odgovaraju i rade ispravno.

Također možete razmotriti stilove zatvarača koji štite od jakog vjetra. Sistemom otvaranja i zatvaranja možete upravljati iz unutrašnjosti vašeg doma ili putem daljinskog upravljača.

Nadogradite ili popravite svoje prozorske okvire

Drveni prozorski okviri su, posebno, skloni propadanju i oštećenju tokom vremena, zbog čega je važno da redovno pregledavate svoje prozorske okvire u potrazi za znakovima istrošenosti. Neugodan, stari okvir prozora može dovesti do curenja zraka što uzrokuje mnogo veće račune za energiju, tako da ćete poželjeti da popravite ili zamijenite prozorske okvire odmah ako postoji problem. Stakloplastika, vinil ispunjen izolacijom i drveni okviri su energetski najefikasniji materijali za prozorske okvire.