You are currently viewing Planirate renovirati stolariju? Evo šta sve trebate znati

Planirate renovirati stolariju? Evo šta sve trebate znati

Da li planirate renovirati stolariju i razmišljate na koji način pametno uložiti novac? Izbor stolarije je veoma važna stvar jer ćete izdvojiti novac iz svog kućnog budžeta za nešto što bi trebalo trajati jako dugo godina. A ni cijena stolarije više nije cifra koju ćete lagano dati bez razmišljanja. Prije kupovine biste trebali znati sljedeće stvari.

Zašto je važan kvalitetan odabir ukoliko planirate renovirati stolariju?

Kada planirate renovirati stolariju u novoj gradnji ili u onoj koja se u potpunosti renovira, osnovna stvar je odabir kvalitetne zaštite za prozore i vrata. Pored toga što će estetski uljepšati svaku građevinu, također će pridonijeti sigurnosti i zaštiti od vanjskih uticaja, pa je kao takva neophodna.

Funkcionalnost i izdržljivost stolarije jako je bitna jer se obično takav materijal bira jednom ili dva puta u životu. Ako stolariju kupite bez razmišljanja o svim bitnim faktorima, to bi vas moglo koštati dodatno uloženog novca u prepravke i dodatnu zaštitu od hladnoće, toplote, kiše, vjetra i sl.

Poslije kupovine je nažalost kasno da promjenite odluku, pa biste prije nego što odlučite uložiti u ugradnju, trebali razmisliti o raznim faktorima.

Planirate renovirati stolariju

Energetska učinkovitost

Ukoliko odaberete prozore koji nisu kvalitetni i koji će propuštati topao zrak tokom ljeta ili hladnoću tokom zime, to bi moglo da doprinese većoj energetskoj potrošnji. Pored toga što vjerovatno neće izgledati lijepo, također ćete gubiti i do 50% energije zbog prozora i vaši računi će naglo skočiti.

U skladu s tehničkim propisima treba paziti na koeficijent prelaska topline za prozore i balkonska vrata.

Kako bi se spriječili veliki gubici, obično se na stolariju umjesto jednostrukih prozora ugrađuju IZO stakla. Radi se o staklenom dijelu koje je sastavljeno od najmanje 2 staklene površine. A čiji je međuprostor ispunjen određenom vrstom plina ili suhim zrakom.

Također, kako biste smanjili gubitak energije potrebno je i da birate stolariju koja ima kvalitetne okove.

Šta je sa zvučnom izolacijom?

Prevelika buka svakako smeta svima, odraslima, starijima, djeci i kućnim ljubimcima. Posebno ako se nalazite u gradu, zaštita od buke je neophodna. Ne samo da smeta i spriječava normalno funkcioniranje (posao, spavanje, razmišljanje, učenje), nego i jako negativno utiče na centralni nervni sistem i druge funkcije u tijelu čovjeka.

Ako vam je fokus upravo na tome da se zaštitite od buke, trebali biste odabrati stolariju koja postiže smanjenje buke najmanje za 30 decibela.

ALU i PVC stolarija i njihovi sistemi koji se danas nalaze na tržištu nude odlična rješenja za buku i postižu uspjeh zajedno sa troslojnim prozorskim staklima i načinom ugradnje.

Je li dobra ideja odabrati drvo ukoliko planirate renovirati stolariju?

Drvo je prirodni materijal koji se prije svih koristio za upotrebu pravljenja stolarije. Stare gradnje, kuće i zgrade na našim prostorima još uvijek imaju drvenu stolariju. Drveni prozori mogu potrajati i do 100 godina i imaju jako dobar nivo toplinske i zvučne izolacije.

Ekološki je prihvatljiv a ukoliko bi se desio požar, drvena kontrukcija bi ostala postojana i ne bi proizvela nikakve otrovne plinove. Ono što je jako bitno prilikom odabira drvene stolarije jeste provjeriti kvalitet izrade, farbanja, kvalitet drveta, stakla, okova i svega drugog. Da bi drveni prozori bili otporni na vremenske utjecaje, moguće ih je oblagati aluminijem.

Današnja drvena stolarije znatno je kvalitetnija i ponovo je jako popularna pri odabiru. Stoga, ukoliko budete željeli za svoj dom drvenu stolariju, prvo što trebate jeste uvjeriti se u kvalitet.

Koliko je dobra PVC stolarija?

PVC stolarija je iz godine u godinu rasla kada su kvalitet, popularnost i zastupljenost u pitanju. Tokom godina su proizvođači također razvili odličnu termičku i zvučnu izolaciju na ovoj vrsti stolarije. PVC profili sada imaju pet, šest ili više vazdušnih komora koje su smještene na PVC okviru što omogućava postojanost stolariji.

PVC stolarija traje zaista jako dugo, i ukoliko odaberete onu pravu, može vam potrajati decenijama. A da više ne brinete o kvaliteti. Velika otpornost na vlagu, hladnoću, toplotu, daje garanciju na dugo i sigurno korišćenje.

Pored efikasnosti i dugotrajnosti, PVC stolarija je i estetski jako ugodna za oko. Također je i cjenovno prihvatljivija od drvene i ALU stolarije.

Planirate renovirati stolariju

Šta nudi ALU stolarija?

ALU stolarija je atrakcija u svijetu stolarije i posljednjih godina u arhitekturi igra vodeću ulogu. Tome je doprinijelo atraktivno, elegantno i tanko izrađivanje okvira koji su izuzetno lijepi za svaki stil u prostoru.

Pored toga, aluminij je čvrst, izdržljiv i lagan materijal uz koji možete zastakliti velike prostore. Putem ALU stolarije također možete dobiti veoma elegantne dimenzije polukružnih, okruglih prozora te raznih drugih dimenzija. Uz pogodnosti biranja dimenzija i izgleda, na tržištu možete pronaći i jako široku paletu boja za profile. Što je ujedno i veliki plus za estetiku.

Ono što ALU stolariju od ostalih izdvaja jeste također i visoka cijena, što je na kraju kvalitetom i izgledom opravdano.

Prateća oprema uz stolariju

Kako bi vaša stolarija koju odaberete za svoje prostorije izgledala lijepo i trajala više godinam značaju ulogu u tome igra i prateća oprema.

Šta spada u prateću opremu? Brave, šarke, gume, roleri... Za ovu opremu ne biste trebali kupovati nešto što je nekvalitetno i jeftino. I nikako nemojte pokušavati uštediti novac na ovim neophodnim dijelovima.

Jer, ma koliko vaša odabrana stolarija bila kvalitetna, sve ćete upropastiti ukoliko prateća oprema nije izvrsna kako biste se sačuvali od mogućih problema odmah na početku ili kroz vrlo kratko vrijeme. I za to neće biti kriva stolarija, kada dođe do propuštanja ili pomjeranja, nego upravo prateća oprema.