You are currently viewing Kada je vrijeme mijenjati stolariju? 5 očitih znakova

Kada je vrijeme mijenjati stolariju? 5 očitih znakova

Da li je vaša stolarija izgubila svoj prvobitni izgled? Nezadovljni ste računima za grijanje jer vaša stolarija propušta hladnoću u prostorije? Kada je vrijeme mijenjati stolariju i koji su znakovi koji sigurno vode ka tome? Pri odabiru stolarije biste, naravno, trebali obratiti pažnju na vrstu profila, stakla i okova kao i na proizvođača.

Međutim, prije nego što do toga dođete, prvo morate shvatiti koji su to glavni problemi s kojima se susrećete, a koji vas dovode to toga da je vrijeme za promjenu.

Koliko je važna uloga stolarije u domu i zašto je važno mijenjati stolariju ako je dotrajala?

Vrata i prozori su neophodan dio svake građevine jer utiču na funkcioniranje ali i na estetski dojam. Što više prozora, to više dnevne svjetlosti koja mnogostruko doprinosi domu i izgledu. Ali naravno i zdravlju cijele porodice. Pa je tako uloga stolarije i njen odabir jako bitan, kako biste imali funkcionalan i lijep dom i prostor.

Dakle, stolarija svaku prostoriju treba uljepšati, unaprijediti, dozvoliti dovoljan prostor svjetlosti i topline. Također bi se trebala lako otvarati kako bi se prostorije mogle provjetriti.

A i morala bi biti jako izdržljiva kako bi vaše prostorije zaštitila od svih vanjskih uticaja, te naravno osigurati idealnu zvučnu i toplotnu izolaciju.

mijenjati stolariju

Tokom godina se karakteristike stolarije mjenjaju i unaprijeđuju, pa često možete vidjeti i cijele zidove od stakla. Naravno, nakon ugradnje a prolaskom godina, stolarija može gubiti svoju kvalitetu, pa kada dostigne svoj limit, potrebno je da znate kada ju promjeniti.

1. Da li osjećate propuh?

Ukoliko tokom olujnog vremena, ili tokom hladnih dana osjetite da kroz vašu stolariju ulazi zrak, vrijeme je da preduzmete nešto što prije. Iako vam se sada možda i dopada što vaša stolarija izgleda staro i pomalo rustikalno, zbog toga ne biste trebali žrtvovati svoj novac na grijanje.

Možda mislite da male otvore možete brzo sanirati i da propuh neće donijeti veću štetu, ali varate se. Dugoročno prolazak propuha u vaše prostorije znatno će uticati na visinu vaših računa a također nećete moći uživati u ugodnosti jer će vam, ma koliko zagrijavali prostorije, i dalje biti hladno.

Najbolja i najkvalitetnija opcija jeste mijenjati stolariju novom u ovom slučaju.

2. Stolarija se teško otvara i zatvara?

Prozori i vrata koji se jako teško otvaraju ili zatvaraju mogu biti veoma opasni za cijelu porodicu. Posebno ako se radi u vanrednim situacijama kao što su požar, poplave i drugi hitni slučajevi. Pored toga naravno, ukoliko svoje prozore ili vrata ne možete u potpunosti i sigurno zatvoriti i zaključati, povećavate rizik od ulaska provalnika u vaš dom.

Stolarija bi se trebala sa lakoćom otvarati i zatvarati, te vrlo lako zaključavati bez poteškoća, i bez dodatnih napora kako biste prozor ili vrata vratili u njihov okvir.

Ukoliko imate ovakve probleme, savjetujemo vam da čim prije zamjenite svoju dotrajalu stolariju jer u suprotnom, može se desiti mnogo veći problem u kojem ćete požaliti što to niste učinili ranije.

mijenjati stolariju

3. Da li se boja vaše stolarije ljušti ili opada?

Kada je stolarija drvena, ona se obično počinje trošiti odnosno stariti u donjim dijelovima profila i okvira. Dešava se da se boja guli ili opada, te da drvo počne pucati. Veliki rizik je ukoliko u ispucalo drvo uđe vlaga, jer tada stolarija kreće trunuti.

Zamjena bi se obavezno u ovom slučaju morala uraditi, jer tada više neće pomoći prefarbavanje, niti bilo kakva dodatna zaštita od propuha, vlage pa čak i provalnika. Puknuta stolarija, koja se počela ljuštiti i opadati, najveći je znak i alarm da je vrijeme za zamjenu.

mijenjati stolariju

4. Primjetili ste vlagu na zidu?

Ovaj problem najčešće možete primjetiti tokom sezone ljetnih i jesenjih kiša. Tada voda pronalazi put do vašeg zida preko spoljašnje sredine odnosno preko vašeg prozora ili okvira. Nažalost, ovaj problem s vremenom može postajati sve veći, te može prouzrokovati veće štete. Tada bi vaš zid zajedno s vašim prozorom bio uništen.

Kako biste spriječili ovaj problem, te kako biste vaš dom zaštitili od neprijatnog mirisa i memla koji loše utiču na zdravlje prije svega, potrebno je mijenjati stolariju.

Zbog spriječavanja ozbiljnih zdravstvenih problema, promjena stolarije je nužna.

5. Vaši računi za grijanje su porasli?

Kada vaša stolarija, vrata i prozori izgube svoju energetsku učinkovitost, to može dovesti do velikih gubitaka energije koji vas tokom prehladnih zimskih dana mogu odvesti u značajne minuse. Ovo je posebno veliki problem ukoliko je vaša kuća višespratna i zagrijavate ogromnu površinu doma, stana ili poslovnog prostora.

mijenjati stolariju

Kako biste spriječili energetski gubitak, s PVC ili ALU stolarijom dugoročno ćete uštediti. Nova stolarija pružit će vam odlična izolaciona svojstva te biste ponovo mogli uštediti novac koji ste gubili zbog gubitaka energije, i vaša stolarija će ”samu sebe isplatiti” vremenom.

Ako ste se u bilo kojem dijelu ovog teksta pronašli, trebali biste to shvatiti kao alarm. Jer već ste shvatili šta vam je činiti, zar ne? Pozovite stručnjaka, zakažite termin u kojem će uzeti mjere za vašu novu stolariju i krenite u akciju zamjene!

Ako ste već odlučili zamjeniti stolariju jer imate neki od navedenih problema ali se pitate za koju stolariju se odlučiti, u tekstu OVDJE se nalaze odgovori na vaša pitanja.