You are currently viewing Staklene ograde i aluminijske ograde: Prednosti i mane

Staklene ograde i aluminijske ograde: Prednosti i mane

Ukoliko se pitate kakve su staklene i aluminijske ograde i koje su prednosti i mane ovih vrsta ograda, donosimo vam nekoliko korisnih informacija. Ograda je veoma važan dio svakog uređenja, bilo ono vanjsko ili unutarnje. Prije svega ograde služe za bezbjednost a potom doprinose estetskom izgledu.

Najčešće ih možemo sresti na terasama, stepeništima, galerijama, balkonima a na otvorenom oko bazena, dvorišta ili cijele kuće odnosno zgrade.

Staklene ograde – prednosti!

U nastavku teksta pišemo vam prednosti i mane staklenih ograda.

Sigurnost i vizuelna privlačnost

Staklene ograde su veoma sigurne jer mogu spriječiti pad mališana ili kućnih ljubimaca s velike visine. Kod drugih ograda se i mališani ali i kućni ljubimci jako lako mogu provući i nesretnim slučajem doživjeti pad. Kod staklenih ograda to nije moguće.

Pored sigurnosti, staklene ograde doprinose privlačnosti vašeg doma i dvorišta. Elegantna i moderna stakla nude jednostavan ali predivan izgled bez drastične promjene stila u domu i dvorištu. Jednostavno će se uklopiti u svaku vrstu uređenja a jednostavan i luksuzan izgled bit će odličan dodatak na terasi, pored bazena i sl.

prednosti i mane

Iluzija većeg prostora i jednostavnost održavanja

Zbog toga što se lako uklapa u bilo koje uređenje, staklena ograda doprinosi izgledu većeg i prostranijeg prostora. Nebitno da li se radi o terasi, dvorištu, bazenu ili stepeništu, nećete se osjećati ”odsječeno” od ostatka prostora i imat ćete ljepši i otvoreniji pogled.

Staklena ograda je također jedna od najjednostavnijih ograda kada je čišćenje u pitanju. Prije svega je otporna na korozivna djelovanja oko bazena i ne može rđati ili trunuti. Čistiti možete jednostavnim korištenjem sapuna ili drugog deterdženta. Nije ju potrebno prefarbavati, mjenjati tokom vremena ili održavati na poseban način. Čistite staklenu ogradu i održavajte jednostavno kao i stakla vaši prozora.

Staklene ograde – mane!

  1. Ono što ponekad može biti problem kod ove vrste ograde jeste čišćenje s druge strane ukoliko je vaša ograda na velikoj visini. U tom slučaju biste trebali unajmiti agenciju koja se bavi takvom vrstom čišćenja.
  2. Nedostatak mogu biti i ogrebotine, ukoliko odaberete pogrešno i grubo sredstvo za čišćenje.
  3. Također, nemojte se iznenaditi ukoliko naiđete na jako visoku cijenu jer i to je jedna od mana.
  4. Ukoliko bi se desio kvar i lom na jednom dijelu ograde, morala bi se zamjeniti kompletna konstrukcija što može biti ogroman trošak.

Ne dajte da vas ove mane obeshrabre jer doista, prednosti ove vrste ograde nadmašuju mane.

Ukoliko ste zainteresirani za ostakljivanje balkona ili terase, pogledajte korisne informacije OVDJE.

prednosti i mane

Aluminijske ograde – prednosti!

Ako ste zainteresirani za aluminijske ograde i dopada vam se njihov izgled i praktičnost, u nastavku možete pročitati nekoliko riječi ZA i nekoliko riječi PROTIV.

Izbor izvođača za aluminijumsku ogradu

Na tržištu možete pronaći mnogo proizvođača ALU ograda i odabir nekada može biti zbunjujući. Savjetujemo vam da nam se po ovom pitanju obratite kako bismo vam objasnili zašto biste baš kod nas mogli na siguran način ugraditi svoju ALU ogradu.

Odvojite li dovoljno vremena za razgovor, naše zanatlije i obučeni radnici objasnit će vam zašto je važno donijeti dobru odluku pri odabiru izvođača radova.

prednosti i mane

Vrste alu-ograda i pripreme za montažu

Aluminijumske ograde su uglavnom montažne. Za ugradnju u enterijeru obično se koriste modeli koji se postavljaju kao konzolni a koji izgledaju kao paneli. Ako pak želite da ograda bude fiksirana u pod, to se vrši izlivanjem podova kako bi se ostavile rupe u koje će se ograda montirati.

Bez obzira na to za koju vrstu ste se odlučili pripreme će se razlikovati samo u tome da li je u pitanju novogradnja ili naknadna montaža. I naravno, da li se radi u unutrašnjosti kuće ili vani.

prednosti i mane

Aluminijske ograde – mane!

  1. Iako se čini da je ALU ograda veoma čvrsta, nažalost, jedna od mana ALU ograde jeste što je aluminij nešto mekši od ostalih materijala stoga je finalna obrada nešto zahtjevnija kako bi se obezbjedila čvrstoća i dugotrajnost.
  2. Sljedeća mana bi naravno bila cijena jer iako aluminij nije toliko skup kao materijal, većoj cijeni doprinosi dužina, zahtjevnost modela, zahtjevnost montaže, vrsta obrade i ostali dodatni elementi.