You are currently viewing Prednosti PVC stolarije u odnosu na drvenu stolariju?

Prednosti PVC stolarije u odnosu na drvenu stolariju?

Odlučili ste se promjeniti stolariju i sigurno se pitate koje su to prednosti PVC stolarije u odnosu na drvenu stolariju? Prozore i vrata obično kupujemo jednom ili dva puta i životu. I veoma je važno da taj odabir bude pažljiv kako bi mogao potrajati dugi niz godina bez problema. Ono što je veoma važno pri odabiru jeste prije svega toplinska i zvučna izolacija te naravno koeficijent topline. Nakon toga ono što je najbitnije jeste odabir boje i drugih bitnih elemenata.

Pri odabiru stolarije, kupci obično biraju PVC ili drvenu stolariju. A prilikom adaptacije stanova i drugih objekata, stručnjaci navode kako se drvena stolarija jako često mjenja PVC-om.

Danas, zahvaljujući modernoj tehnologiji, proizvodnja drvenih prozora je znatno napredovala te su se kupci polako počeli vraćati i tom odabiru. U nastavku vam donosimo dodatne informacije o PVC i drvenoj stolariji, njihove razlike, prednosti i nedostatke.

Prednosti PVC stolarije u odnosu na drvenu stolariju

PVC stolarija

Veoma čest odabir za kuću, stan i druge objekte je upravo PVC stolarija koja je tokom godina zamjenila drvenu stolariju koja je veoma osjetljiva na promjene sezona vremena, na vlagu. Te je s vremenom postala zaista loš izolator od kojeg je većina odustala od nje. U odnosu na drvenu stolariju, PVC stolarija stvara odličnu toplinsku i zvučnu izolaciju i ne zahtijeva mnogo brige i održavanja.

PVC je skraćenica koja se koristi za polivinil klorid koji zapravo predstavlja plastiku. A PVC nastaje spajanjem brojih jednostavnih molekula čineći jednu veću cjelinu.

Sastoji se od 57% obične soli i 40% etilena. PVC sistemi prilikom kupovine garantuju vrhunsku izolaciju koja će idealno zaštititi vaše prostorije od topline i hladnoće. Te raznih drugih uvjeta. Također, jedna od većih prednosti je ta što će vam ova vrsta stolarije uštediti novac za troškove grijanja i hlađenja.

Prednosti PVC stolarije u odnosu na drvenu stolariju

Od novijih modela PVC okvira sada možete odabrati i one uže modele okvira koji će omogućiti vašem domu još više prirodne svjetlosti, te možete pronaći i stakla koja štite od UV zraka posjedujući UV zaštitini sloj.

Pored mnogobrojnih prednosti ono što je odlično kod ove vrste stolarije jeste što PVC stolarija suzbija vanjsku buku, što je idealno za porodice koje žive u gradu i koje jako često trpe buku danju i noću. Također, ova vrsta stolarije izrađena je na taj način da ih je teže razvaliti ili razbiti, a dodatno je ojačana i čeličnim pojačanjima za manji rizik od provala.

Što se tiče održavanja, PVC stolarija zahtijeva minimalan trud – uz običnu mekanu krpicu i blaže sredstvo za čišćenje ćete održavati svoju stolariju dugi niz godina.

Drvena stolarija

Drvena stolarija se izrađuje od prirodnog materijala koji prostorijama daje onu ugodnu, tradicionalnu i topliju notu. Iako je ova vrsta stolarije tradicionalnija, i bila je zastupljena na gotovo svakom objektu na našim prostorima, nju je zamijenila PVC stolarija zbog bolje izolacije, boljeg kvaliteta i dužim vijekom trajanja.

Ono što je glavna zamjerka drvenoj stolariji jeste to što je za razliku od PVC stolarije neotpornija na vremenske uslove, jako brzo počne propuštati hladnoću, a također i toplotu prilikom ljeta. Na taj način vam ne štedi novac kada je u pitanju hlađenje i grijanje prostorija.

Prednosti PVC stolarije u odnosu na drvenu stolariju

Ono što se također navodi kao mana jeste i izgled. Naime, prilikom kupovine drvena stolarija svojom bojom i teksturom može privući kupca, ali nakon određenog vremena zbog vlage i drugih vremenskih uslova, brzo se dešava da se lak i boja počinju ljuštiti.

Kada je u pitanju cijena, drvena stolarija je uglavnom skuplja od PVC stolarije, i jeftinija je od aluminijske stolarije.

Modernim tehnikama, drvena stolarija je napredovala i popravila svoj kvalitet, pa ju sada možemo naći u zlatnoj sredini. Iako se na velika vrata vratila na tržište sa poboljšanim karakteristikama, znatno je manje odabrana kod kupaca u odnosu na PVC stolariju.

Druge prednosti PVC stolarije u odnosu na drvenu stolariju

PVC stolarija je ekološki prihvatljivija jer ne koristi resurse prirode, odnosno proizvođači ne eksploatiraju šumska bogatsva nego je izrađena od umjetnog materijala. Ovi materijali su UV otproni, ne stare i ne blijede, jako su dobri izolatori i neosjetljivi su na vremenske uslove. Za razliku od drvene stolarije koja se pokazala kao suprotnost svemu navedenom do napretka moderne tehologije kada su se neke stavke uspjele znatno popraviti.

Posjetite našu web stranicu gdje možete pronaći sve relevantne informacije o našim proizvodima, ponudi i uslugama. Za sve kontakt informacije kliknite na KONTAKT.