You are currently viewing Šta je zapravo RC nivo sigurnosti?

Šta je zapravo RC nivo sigurnosti?

Kako govore podaci i istraživanja kada se radi o provalama u domovima i drugim privatnim objektima, upravo je obijanje vrata i prozora najpopularniji način provale. Stoga biste vaš dom i vaše druge objekte nužno morali opremiti kvalitetnim prozorima i vratima koji će sačuvati vas i vašu imovinu. Šta je RC nivo sigurnosti i kako vas može zaštititi?

Za klasifikaciju zaštite od provale se razlikuju različite klase otpora od RC 1 do RC 6. RC zapravo znači „Resistance Class“.

Kako zaštiti dom od provalnika?

Kada je u pitanju idealna meta koju koriste provalnici kako bi ušli u dom ili druge objekte, obično koriste balkonska vrata i prozore. To im je ujedno i najlakši način. Pa tako stari objekti bivaju češće pod opasnosti. Jer u samo nekoliko sekundi provalnici mogu uništiti okvire i ući u dom. Morate imati na umu da loše i nekvalitetne prozore i vrata mogu otvoriti i djeca prilikom igre, stoga je neophodno za sigurnost obezbjediti kvalitetnu stolariju.

Kada provalnici vide da imaju posla sa visokokvalitetnom stolarijom kroz koju im je veoma teško proći, nakon nekoliko minuta odustaju, stoga je stolarija ključ zaštite.

Svaki prozor i vrata trebaju imati određenu zaštitu a protuprovalna zaštita prozora jednako je važna kao i zaštita na ulaznim i balkonskim vratima.

RC nivo sigurnosti

Koji su nivoi RC i po čemu se razlikuju?

Sigurnosna klasa RC 1 N

Stolarija koja posjeduje ovu sigurnosnu klasu pruža ujedno i najmanje otpora, stoga ukoliko se ne osjećate sigurno u svom domu i želite dodatnu zaštitu, RC 1 biste svakako trebali izbjegavati.

Sigurnosna klasa RC 2 N

Ova sigurnosna klasa pruža značajan porast u protuprovalnoj zaštiti prozora a takvi prozori ovog nivoa zaštite su pogodni za spratove ili prozore koji se dobro vide.

Sigurnost klase RC 2

Protuprovalna zaštita ove sigurnosne klase znatno otežava provalnicima ulazak, stoga je ovaj nivo srednje ocjenjen i idealan za gradska naselja gdje je opasnost manja zbog izloženosti pogleda.

Sigurnosna klasa RC 3

Ova sigurnosna klasa pruža najmanje pet minuta otpora i osmišljena je tako da izdrži željeznu oprugu određeno vrijeme.

Sigurnosna klasa CK 4

Ova sigurnosna klasa može pružati visok nivo protuprovalne zaštite i osigurava da iskusan provalnik ne može pristupiti kući u roku od deset minuta uz upotrebu teških alata.

Sigurnosna klasa CK 5

Ova sigurnosna klasa podnosi čak i brusilice ili pile s promjerom diska od 12,5 centimetara.

Sigurnosna klasa RC 6

Ova sigurnosna klasa podnosi pokušaj provala uz pomoć teške opreme s otporom i do dvadeset minuta.

Klase otpora RC 1 N, RC 2 N i RC 2 pokrivaju otprilike 85% svih vrsta provale.

Savjeti za zaštitu!

  • Poboljšajte svoje sigurnosne sisteme na domu i drugim objektima.
  • Nikada ne ostavljajte ”pritvorene” prozore kao i prozore otvorene na kant.
  • Ručice za vrata i prozore moraju da budu zaključane!
  • Naučite kontrolirati i pratiti svoje sigurnosne sisteme i kada niste u objektu.
  • Obezbjedite svom domu odgovarajuću RC zaštitu na vrijeme.

Da li su PVC vrata i prozori sigurni? Pogledajte OVDJE.