You are currently viewing Koju boju izabrati za stolariju?

Koju boju izabrati za stolariju?

Ukoliko razmišljate o tome koju boju izabrati za stolariju, u nastavku vam donosimo nekoliko korisnih savjeta. Naime, prilikom odabira stolarije, većina ljudi je sklona bijeloj boji i većina se ustručava izaći iz okvira tog najsigurnijeg odabira. Biranje boje za stolariju i njen izgled itekako utiču na cjelokupan dojam kada je izgled doma u pitanju.

Stoga, kombinacijom drugih boja stolarije, mnogi su nesigurni jer je to sasvim nova dimenzija izgleda koja doprinosi ljepoti i usklađenosti.

Kreativnost i mašta mogu jako doći do izražaja kada birate boju svoje stolarije. Međutim, trebali biste imati na umu ujednačenost boja u vašem domu. Zato u prodaji postoje razne kombinacije folija, materijala i boja koje u vaš prostor mogu unijeti razne estetske efekte.

Mogućnosti je doista mnogo, a odluka ovisi o vama. Koju boju izabrati za stolariju i na koji način, pročitajte u nastavku teksta!

Koju boju izabrati za stolariju

Boja PVC stolarije

Kada birate PVC stolariju, prije svega biste se trebali posvetiti kvalitetnom odabiru. Nakon odabira kvalitetne toplotne i zvučne izolacije, te drugih bitnih faktora, na red dolazi i odabir boje. Da li je boja stolarije mnogo važna?

PVC stolariju više ne morate birati samo u bijeloj boji, i više se ne morate ograničavati. Ovakvu vrstu stolarije sada možete odabrati čak i sa dezenom drveta. Također, ako ste neodlučni te biste željeli ipak bijelu boju s jedne strane vaše stolarije, postoji mogućnost odabira dvobojne stolarije koju ćete idealno moći uklopiti u vaš enterijer onako kako vi želite.

Pitate se kako se postiže boja na PVC stolariji?

Boja na ovoj vrsti stolarije se radi kroz foliju koja se nanosi na okvir prozora. Ova folija je veoma tvrda i dugi niz godina izdržava sve vremenske uvjete. U proizvodnji se koristi visoko-kvalitetna folija koja je otporna na veoma visoke temperature, kao i na vlagu, snijeg, kišu, vjetar i sve ostale uvjete kojima se može izložiti.

Stoga, možete birati zlatnu hrastovu boju, crvenkaste toplije nijanse drveta, moderne sive i antracit boje, te prekrasne tradicionalne boje starog drveta.

Koju boju izabrati za stolariju

Boja aluminijske stolarije

Kao i prilikom odabira PVC stolarije, i aluminijsku stolariju sada također možete birati u raznim bojama. Ova vrsta stolarije se elektrostatički plastificira u bojama po želji i odabiru kupca, te je kao takva i aluminijska stolarija pogodna za razne vrste enterijera kada je boja u pitanju.

Isto kao i PVC stolarija, i ovu vrstu možete odabrati kao dvobojnu, kada želite uskladiti i vanjsku i unutarnju boju stolarije s bojom zidova i sa namještajem, ali i sa bojom vanjske fasade.

Aluminijsku stolariju možete dodatno zaštititi eloksažom koja štiti površinu aluminija te također pridonosi dodatnoj sigurnosti od oksidacije.

Boja drvene stolarije

Prilikom odabira drvene stolarije, obzirom na prirodno lijepu teksturu i boju drveta, većina se odluči za originalan izgled koji se obično samo prelakira bezbojnim lakom kako bi se zaštitio prirodan izgled.

Samim tim, drvenu stolariju možete i sami prefarbati u bilo koju boju, i drvo možete prekriti bojama po želji. Drvo će u svakom slučaju zadržati svoju prirodnu teksturu osim ukoliko odaberete pokrivne boje. Pokrivne boje su veoma kvalitetne s tim što će drvo u tom slučaju izgubiti svoju prirodnu šarenost.

Ukoliko želite odabrati stolariju koja je u kombinaciji aluminij-drvo, proces je isti. Drvo će se prefarbati, odnosno prelakirati. A aluminij će se plastificirati.

Koju boju izabrati za stolariju

Na šta trebate obratiti posebnu pažnju prilikom odabira boje za stolariju?

Kada birate stolariju, ukoliko istu birate za vaš objekat, tj. dom u vašem vlasništvu, u tom slučaju imate pravo odabrati koju god boju želite. Međutim, budite pažljivi kada je u pitanju usklađivanje boja. Sigurno ne biste željeli da vaš odabir izgleda neukusno.

Pri odabiru boje stolarije za stan ili poslovni prostor, trebali biste se obratiti nadležnom tijelu ili nekome ko posjeduje informaciju o tome da li vam je dozvoljeno da odaberete boju stolarije po želji. Ili biste pak morali odabrati boju koja je ista kao i kod svih stanara i korisnika te zgrade jer postoje propisi o gradnji koji se moraju poštovati.

U tom slučaju, najbolje rješenje za odabir boje jeste dvobojna stolarija, koja će se vani uklopiti sa propisom o gradnji, a unutar vašeg stana ćete moći odabrati onu boju koju želite.

Zaključak

Prilikom odabira boje za stolariju, najčešći odabiri su crna, smeđa i bijela boja, te su kao takve najčešće u proizvodnji. Međutim, odabirom stolarije osim funkcionalnosti, trebali biste dobiti i kreativne, dekorativne elemente.

Stoga je veoma važno da se ne ograničavate i da izađete iz okvira većine te da odaberete ono što će se vama najviše dopasti, bez obzira koja boja to bila.

Posjetite našu web stranicu gdje možete pronaći sve relevantne informacije o našim proizvodima, ponudi i uslugama. Za sve kontakt informacije kliknite na KONTAKT.