You are currently viewing Kako zaštititi prozore od sunčeve svjetlosti?

Kako zaštititi prozore od sunčeve svjetlosti?

Napolju je jako sunce, a po sunčanom vremenu prozori u stanu ili kući trebaju zaštitu. U današnjem članku ćemo vam reći kako zaštititi prozore od jakog sunčevog svjetla.

Korištenje zavjesa i zamračenja

Najpopularniji način zaštite od sunčevih zraka je zavjesa ili zatamnjenje prozora. Tkanina zavjesa se bira na osnovu toga koliko bi zavjesa trebala biti neprozirna. Najbolje je odabrati zavjese od svijetlih materijala koji se neće jako zagrijati.

Prednosti zavjesa:

  • Estetski izgled, pogodan za različite interijere.
  • Jednostavan za pričvršćivanje, jednostavan za rukovanje.

Od nedostataka, može se primijetiti samo da gusta tkanina zavjesa prilično dobro privlači prašinu, a kao rezultat toga, zavjese se moraju redovito prati.

”Blackout”, zahvaljujući troslojnom proizvodu, potpuno zatamnjuje prostoriju. Također su pričvršćeni vijencima, što vam omogućava kontrolu prirodnog svjetla.

Pročitajte: Zašto je jesen idealna prilika za ostakljivanje balkona ili terase?

Karakteristike rolo zavjesa

Rolo zavjese su takođe odlične za zaštitu od sunca. Zavjese se namotaju i fiksiraju na vrhu otvora. Rolo zavjese, ovisno o vrsti tkanine, imaju reflektirajući, neprozirni ili raspršujući efekat.

Prednosti rolo zavjesa:

  • Kompaktna i lagana tekstura.
  • Impregnirana impregnacijom koja odbija prašinu.
  • Jednostavna instalacija
  • Veliki asortiman

Pročitajte: Zatvaranje terase – Idealno iskorištenje prostora

Pažnja prilikom odabira zavjesa

Prilikom odabira boja zavjesa dajte prednost svijetlim nijansama, jer će najmanje privući sunčeve zrake, ali zbog svoje gustoće, prijenos svjetlosti se neće smanjiti.

Roletne kao zaštita

Roletne – praktične zavjese od lamela, štite prostoriju od UV zračenja.

Roletne se uglavnom izrađuju od plastike, metala, ali ponekad ima i drvenih.

Roletne daju prostoriji kancelarijski izgled, ali istovremeno blokiraju prozore od znatiželjnih očiju, što je posebno važno za stanovnike nižih spratova. Osim toga, uz pomoć roletni možete regulisati količinu svjetlosti koja ulazi u prostoriju.

Screen zavjese

Vanjska screen sjenila su otporna na vremenske uvjete i na zahtjevaju nikakvo održavanje. Odlikuje ih odlična funkcionalnost jer nude zaštitu od vrućine, a istovremeno propuštaju dovoljno prirodnog svjetla za ugodan boravak.

Ponudu screen zavjesa možete pogledati OVDJE.