You are currently viewing Šta trebate znati prilikom kupovine stolarije?

Šta trebate znati prilikom kupovine stolarije?

Odabir stolarije jedan je od najvažnijih segmenata prilikom gradnje ili renoviranja kuće ili stana. Zašto? Zbog toga što je to dugoročna investicija koja će u velikoj mjeri uticati na kvalitetu vašeg života. Stoga, to je veoma bitna stvar oko koje treba uložiti vremena, pažnje i novaca.

U narednom tekstu dat ćemo vam korisne i vrijedne savjete na što da obradite pažnju prilikom kupovine stolarije.

Šta trebate znati prilikom kupovine stolarije?

Koeficijent toplinske prohodnosti stakla Ug

Veoma bitna segment prilikom odabira stolarije jeste koeficijent toplinske prohodnosti stakla. Ono što je osnovno da znate jeste da što je staklo bolje, dakle što je izolacija stakla veća, to je koeficijent toplinske provodljivosti manji. Veoma je bitno koliko će vaš prozor ili vaša vrata propuštati topline zimi, ili je primati ljeti. Zato, što manji Ug, to je stolarija bolja i kvalitetnija! Norme u EU kažu da Ug ne bi smio biti veći 1,4 Wm2/K.

Koeficijent prohodnosti profila Uf

Naredna stvar koju savjetujemo da obratite pažnju jeste koeficijent prohodnosti profila Uf. Šta to znači? Prostim rječnikom rečeno to znači da pazite na to koliko će količine hladnoće zimi ili topline ljeti propustiti profil u vaš životni prostor. Od čega zavisi ta propusnost? Ona zavisi od kvalitete profila, od debljine pregradnih zidova, kao i od njihove jačine, ali i od same ispune profila. Dakle, što je Uf koeficijent niži to je stolarija bolja!

Koeficijent toplinske izolacije prozora Uw

Kada je u pitanju koeficijent toplinske izolacije prozora Uw, kao i kod prethodna dva koeficijenta i kod ovog vodite računa da je što manji. Šta označava ovaj koeficijent? On nam govori o tome kakav je stupanj toplinske provodljivosti profila i stakla. Dakle, ukoliko je provodljivost dobra, Uw koeficijent će biti manji, a kvaliteta izolacije i stolarije veća!

Vrsta stakla

Kada govorimo o vrsti stakla, govorimo o odabiru dvoslojnog ili troslojnog stakla. Bez previše obrazlaganja, samo ime dvoslojno i troslojno govori za sebe. Naravno, troslojno staklo će ponuditi znatno bolju izolaciju, manji Ug, ali će i koštati skuplje. Dakle, ukoliko ste u mogućnosti, odaberite troslojno staklo i imajte na umu da vam je to investicija za poboljšanje kvalitete vlastitog života!

PVC stolarija Kommerling

Okov

Današnji okovi, novih generacija zovu se ventilirajući okovi. Oni dolaze s položajem za ventilaciju (postoje dva standardna položaja; otklop i zaokret). Taj položaj znači kada je prozor zatvoren voda ne može prodirati unutra, a zrak nesmetano cirkulira! Veoma su poželjni kod ugradnje upravo zbog svoje mogućnosti ventiliranja!

Ugradnja

Naravno, zadnja ali jednako bitna stvar jeste ugradnja. Zašto? Zato što nekvalitetna ugradnja stolarije može dovesti do toga da kupite odličnu stolariju, ali zbog nestručnosti onih koji je ugrađuju imate stalno probleme.

Stoga, dobro obratite pažnju da to bude stručan i profesionalan kadar sa dugogodišnjim iskustvom, garancijom i da njihovi proizvodi posjeduju sve potrebne certifikate!

Šta trebate znati prilikom kupovine stolarije?

Ukoliko želite kvalitetnu stolariju ALU ili PVC imajte na umu da Bumerang d.o.o. s velikim uspjehom posluje više decenija, te da koristi najkvalitetnije profile na tržištu. Posjetite našu web stranicu gdje možete pronaći sve relevantne informacije o našim proizvodima, ponudi i uslugama. Za sve kontakt informacije kliknite na KONTAKT.