You are currently viewing Šta je zapravo kvalitetna PVC stolarija?

Šta je zapravo kvalitetna PVC stolarija?

Znate li šta je zapravo kvalitetna PVC stolarija i na koji način odabrati onu pravu? Koje karakteristike treba da posjeduje stolarija kako bi bila idealan odabir? Stolarija je neophodna svakom domu i svakom građevinskom objektu, i to nije nešto što se mjenja jako često. Zapravo, odabir kvalitetne stolarije je način kako biste svoje prostorije zaštitili od hladnoće, ali i od pretjeranog zagrijavanja tokom toplih ljetnih dana.

Prilikom odabira stolarije, prva i osnovna stvar jeste upravo kvalitet. Obzirom na to da prostorije tokom hladnih zimskih dana gube najviše topline upravo kroz prozore, ulaganje novca u modernu, lijepu ali i funkcionalnu stolariju se doista isplati, i to duži niz godina.

Kako onda znati koja je PVC stolarija idealna, na kakva stakla trebate obratiti pažnju, te koje profile i okove odabrati? I narednim redovima donosimo vam nekoliko korisnih informacija koje će vam pomoći u nedoumicama.

kvalitetna PVC stolarija

Koje su prednosti PVC stolarije u odnosu na drvenu stolariju?

Kada razmišljamo o kvaliteti, obično pravimo poređenje sa drugim, sličnim proizvodima, i tražimo prednosti i nedostatke, zar ne? U ovom slučaju, prednosti PVC stolarije su mnogobrojne u odnosu na drvenu stolariju. Generalno PVC stolarija dobro dihtuje i na taj način odlično štedi elekričnu energiju i prilikom grijanja a i prilikom hlađenja tokom svih sezona.

Pored toga, PVC prozore ćete održavati na vrlo jednostavan način uz odgovarajuću, mekanu krpu, bez ikakvog ribanja. Uz mekanu krpu možete dodati i nekoliko kapi blagog sredstva za čišćenje, ili nekog koje sadrži miris za dodatno osvježenje. Ovakvu vrstu stolarije također nećete morati farbati, a samim tim nećete imati potrebu za šmirglovanjem. Drvena stolarija se veoma brzo ošteti, te je potrebno pažljivo održavanje.

Osim navedenih prednosti, za one koji vole i druge boje stolarije osim klasične bijele, PVC stolariju možete pronaći u raznim bojama i teksturama. Jedna od mnoštva prednosti ove vrste stolarije jeste i to što nije samozapaljiva i ekološki je prihvatljiva.

Koje su prednosti PVC stolarije u odnosu na aluminijsku stolariju?

PVC stolarija svojim termo-izolacionim karakteristikama lider je sa stanovišta ekologije. Radi se o trajnoj i veoma pouzdanoj stolariji koja posjeduje najbolji omjer cijene i kvalitete na tržištima širom svijeta kao i kod nas.

PVC sistemi čuvaju energiju prilikom grijanja ali i prilikom hlađenja, mogu se reciklirati u odnosu na aluminijske prozore i u svemu navedenom to je osnova njihove razlike.

U odnosu na aluminijsku stolariju, PVC stolarija odlično štiti od hladnoće, od toplote tokom dugih ljetnih dana, ali je također i odličan zaštitinik od buke. Ono što najviše raduje kupce jeste i to da koštaju znatno manje od aluminijske stolarije.

Kakvo treba biti staklo za kvalitetnu PVC stolariju?

Kvalitetna, moderna i funkcionalna PVC stolarija nužno mora posjedovati i staklo koje ujedno i parira kvalitetu kako se ne bi izgubile odlične izolacione osobine. Na okviru prozora staklo otprilike zauzima više od 70% površine stoga je jako važno da bude veoma snažno i kvalitetno, kako se na njemu ne bi trošila energija.

Ukoliko se želi zadržati topao prostor tokom hladnih dana, i kako se ne bi gubila toplina. Te kako tokom ljetnih dana ne bi previše topao zrak ulazio u prostorije, kvalitetno staklo je nužno.

Koliko su važne komore?

Kada čujete za 2, 3 ili više komora, da li vas to zbunjuje i znate li zapravo o čemu se radi?

Obzirom da je izolacija jako važan dio PVC stolarije, zrak u ovim komorama je odličan izolator, stoga, kada ih ima više, to znači i bolju izolaciju. Na tržištu u većem dijelu možete pronaći profile sa 5 ili više komora, a sve manje u prodaji ima stolarije sa tri ili četiri komore. Što je niži kofeicijent provodljivosti, izolacija je bolja.

Samim tim, kvalitetnija je stolarija. O detaljima vezanim za komore prilikom kupnje obavezno se posavjetujte sa stručnijim licima.

Koeficijent toplinske prohodnosti stakla Ug

Kada birate stolariju, veoma je važno da prilikom odabira obratite pažnju na koeficijent toplinske prohodnosti stakla. Kao što smo već u prethodnim redovima naglasili, što je staklo kvalitetnije, to je koeficijent toplinske provodljivosti manji. Dakle, što je Ug niži, samim tim je stolarija kvalitetnija. Norme u EU kažu da Ug ne bi smio biti veći 1,4 Wm2/K.

Posjetite našu web stranicu gdje možete pronaći sve relevantne informacije o našim proizvodima, ponudi i uslugama.

Ukoliko želite kvalitetnu stolariju ALU ili PVC imajte na umu da Bumerang d.o.o. s velikim uspjehom posluje više decenija, te da koristi najkvalitetnije profile na tržištu. Za sve kontakt informacije kliknite na KONTAKT.