You are currently viewing Kako održavati balkonsko staklo: savjeti i trikovi

Kako održavati balkonsko staklo: savjeti i trikovi

Kada su u pitanju ostakljeni balkoni, ponekad vam može zazvučati izazovno čišćenje i glancanje staklenih površina. Međutim, to i nije tako komplicirana stavka samo ako se malo potrudite. U nastavku vam donosimo nekoliko jednostavnih ideja putem kojih ćete na jednostavan način održavati balkonsko staklo.

 održavati balkonsko staklo

Prvo detaljno pregledajte balkonsko staklo

Kada je riječ o čišćenju i održavanju vašeg balkona, prvo ćete htjeti odvojiti pet ili deset minuta da ga pregledate. To biste trebali uraditi iz razloga kako biste provjerili postoje li neka oštećenja na staklu. 

Pogledajte nosače za staklo kako biste bili sigurni da nisu labavi i da nema znakova korozije ili lomljivosti. Razlog tome je taj što voda ne bi smjela da se nakuplja blizu nosača niti u dnu stakla, jer to kasnije može izazvati probleme. 

Kontroliranjem balkona barem jednom mjesečno moći ćete uočiti sve probleme prije nego što se pogoršaju. Čišćenje također postaje sigurnije! Ista stvar se praktikuje i sa zatamnjenim balkonskim staklima.

Napravite svoj čistač stakla

Jedan od najučinkovitijih sredstava za čišćenje dobit ćete upravo ako sami napravite svoje sredstvo. Posebno ukoliko se trudite da imate čistač koji neće biti toksičan za mališane i kućne ljubimce. 

Sve što trebate je boca s raspršivačem, ocat i voda. Napunite bocu s raspršivačem jednakim dijelovima octa i vode. Nakon što ga promućkate, poprskajte ga po staklu i ostavite da djeluje nekoliko minuta prije nego što ga obrišete.

Ova mješavina je savršena ako ustanovite da je staklo zaprljano mrljama od vode.

Ipak želite kupiti sredstvo kojim ćete čistiti staklo?

Ukoliko ne želite da izradite sopstveno sredstvo za čišćenje i smatrate da je ipak praktičnije da ga kupite onda odaberite ono koje je prije svega manje toksično. Glavna prednost proizvoda za čišćenje kojeg ćete kupiti jeste mlaznica koja je bolja i praktičnija od one koju ćete pronaći u vašem domu od drugih sredstava. Ono što svakako morate imati na umu jeste da biste trebali temeljito isprati proizvod sa stakla kako biste dobili sjajnu površinu bez tragova.

 održavati balkonsko staklo

Da li smijete ribati staklo?

Proizvodi za čišćenje balkonskih stakala mogu uključivati i mekane krpe i četke koje će lakše očistiti staklo. Četka za čišćenje stakla može biti od mekanih vlakana a krpa kojom ćete čistit staklo trebala bi biti od mikrovlakana kako ne bi izgrebala staklo. 

Nakon što poprskate staklenu površinu sredstvom za čišćenje koje ste odabrali, stavite krpu u otopinu za čišćenje i počnite čistiti površinu.

Birajte čišćenje stakla u idealno vrijeme!

Čišćenje balkonskog stakla daleko je jednostavnije nego što ste i zamisliti, međutim, morali biste birati pravo vrijeme za čišćenje. Veoma je bitno da se staklo osuši na zraku kada ga očistite. To će osigurati da bude bez mrlja i vidljivih tragova. 

Pobrinite se da ih čistite za vrijeme sunčanih dana kada postoji mala vjerovatnoća za kišu. Također biste se trebali potruditi da izbjegnete jake udare vjetra jer bi vjetar mogao da podigne prljavštinu do stakla koje se suši.

Rješite se dosadnih mrlja koje ostaju i nakon detaljnog čišćenja

Mrlje se često stvaraju kada na površini stakla ostane zaostala voda tokom sušenja. Počnite od vrha i krenite prema dnu ravnomjernim potezima i lagano čistite površinu kako biste postigli sjaj bez tragova. Ako ne možete dosegnuti svoj balkon s ljestava, razmislite o pričvršćivanju brisača na dugačku ručku i čistite od vrha stakla prema dole.

Predivni stakleni balkoni za vaš dom

Kada je riječ o zastakljenom balkonu, najviše oklijevanja postoji zbog toga što se klijenti brinu o tome da li će moći čistiti staklene površine pravilno i dosljedno. 

Iako zvuči i izgleda zahtjevno, balkonska stakla je veoma lako održavati i čistit ćete ih jednom mjesečno ili manje, u zavisnosti od vremenskih uvjeta i mjesta gdje živite. 

Želite li bez muke postići vrhunski izgled stakla bez okvira? Kontaktirajte nas za besplatne savjete kako bismo vam ponudili rješenja za savršeno uređen balkonski prostor.