You are currently viewing Najčešći problemi sa staklenim sistemima i kako ih riješiti

Najčešći problemi sa staklenim sistemima i kako ih riješiti

Stakleni sistemi su sve popularniji u modernoj arhitekturi i dizajnu enterijera zbog svoje estetske privlačnosti, funkcionalnosti i sposobnosti da unesu prirodnu svjetlost u prostor. Međutim, kao i svaki građevinski element, stakleni sistemi mogu se suočiti s određenim problemima koji utiču na njihovu dugotrajnost i performanse. U ovom blogu ćemo razmotriti najčešće probleme sa staklenim sistemima te ponuditi savjete kako ih efikasno riješiti.

1. Kondenzacija na staklu

Kondenzacija je jedan od najčešćih problema sa staklenim sistemima, posebno tokom hladnijih mjeseci. Ona se javlja kada vlažan zrak iz unutrašnjosti dođe u dodir s hladnom površinom stakla, što dovodi do formiranja kapljica vode.

Rješenje:

  • Poboljšanje ventilacije: Osigurajte dobru ventilaciju u prostoriji kako bi se smanjila vlažnost zraka. Ugradnja ventilacionih sistema ili otvaranje prozora može pomoći u sprječavanju nakupljanja vlage.
  • Korištenje stakla sa boljom izolacijom: Ugradnja dvostrukih ili trostrukih stakala može značajno smanjiti mogućnost kondenzacije jer ona pružaju bolju toplotnu izolaciju.
  • Zaštitne folije: Postavljanje specijalnih folija koje smanjuju temperaturne razlike na staklu također može pomoći u sprječavanju kondenzacije.

2. Loše dihtovanje

Loše dihtovanje može rezultirati propuštanjem zraka i vode, što ne samo da smanjuje energetsku efikasnost objekta, nego može dovesti i do problema poput promaje i vlage unutar prostora.

Rješenje:

  • Redovna provjera dihtunga: Povremeno provjeravajte stanje dihtunga kako biste se uvjerili da su u dobrom stanju. Ako primijetite znakove oštećenja ili starenja, zamijenite dihtunge što prije kako biste spriječili veće probleme.
  • Pravilna ugradnja: Važno je da stakleni sistemi budu profesionalno ugrađeni kako bi se osiguralo optimalno dihtovanje i spriječilo curenje.
  • Korištenje visokokvalitetnih materijala: Investiranje u visokokvalitetne dihtunge i materijale za ugradnju staklenih sistema može dugoročno spriječiti probleme s propuštanjem.

3. Oštećenja okvira

Okviri staklenih sistema, posebno ako su metalni, mogu biti podložni rđi, koroziji i fizičkim oštećenjima. Drveni okviri, s druge strane, mogu nabubriti pod uticajem vlage, što može otežati otvaranje i zatvaranje prozora ili vrata.

Rješenje:

  • Zaštita od korozije: Ako imate metalne okvire, redovno provjeravajte ima li znakova rđe i korozije. Nanošenje zaštitnih premaza može pomoći u sprječavanju daljnjih oštećenja.
  • Popravak oštećenja: Manja fizička oštećenja mogu se popraviti zamjenom dijelova ili angažovanjem stručnjaka za popravku. Kod drvenih okvira važno je održavati ih suhim i zaštititi ih premazima koji odbijaju vlagu.
  • Podmazivanje mehanizama: Ako primijetite da se okviri ili mehanizmi za otvaranje/zatvaranje teško pokreću, podmazivanje može pomoći u olakšavanju funkcionisanja.

4. Pucanje stakla

Pucanje stakla može biti uzrokovano različitim faktorima, uključujući nagle promjene temperature, fizički udarac ili stres zbog loše ugradnje.

Rješenje:

  • Korištenje sigurnosnog stakla: Ako je pucanje stakla česta pojava, razmotrite ugradnju sigurnosnog stakla (kao što su laminirano ili kaljeno staklo), koje je mnogo otpornije na udarce i promjene temperature.
  • Pravilno održavanje: Osigurajte da se prozori i vrata pravilno koriste i održavaju kako bi se smanjio rizik od mehaničkih oštećenja.
  • Profesionalna ugradnja: Nepravilna ugradnja može dovesti do naprezanja stakla, pa je važno angažovati stručnjake za instalaciju.

5. Promjena boje stakla

Staklo može s vremenom promijeniti boju zbog izlaganja sunčevim UV zracima ili hemikalijama koje se koriste za čišćenje. Ovo može narušiti estetski izgled staklenih površina.

Rješenje:

  • Zaštitne folije: Postavljanje UV zaštitnih folija na staklo može pomoći u smanjenju utjecaja sunčevih zraka i spriječiti promjenu boje.
  • Korištenje blagih sredstava za čišćenje: Umjesto jakih hemikalija, koristite blaga sredstva za čišćenje staklenih površina kako biste izbjegli oštećenje ili promjenu boje.

6. Poteškoće s otvaranjem/zatvaranjem

Ako prozori ili vrata postanu teški za otvaranje ili zatvaranje, to može biti znak da su mehanizmi oštećeni ili da se okvir deformirao zbog vlage ili promjena temperature.

Rješenje:

  • Podmazivanje šarki i mehanizama: Redovno podmazivanje šarki i kliznih mehanizama može pomoći u održavanju njihovog nesmetanog rada.
  • Provjera deformacija: Ako su okviri deformisani, možda će biti potrebno prilagođavanje ili zamjena dijelova kako bi se osigurao normalan rad.

Stakleni sistemi pružaju brojne prednosti, ali kao i svi drugi dijelovi građevine, zahtijevaju redovno održavanje i pažnju kako bi zadržali svoju funkcionalnost i estetiku. Prepoznavanje i rješavanje problema na vrijeme može spriječiti veće štete i osigurati dugotrajnost vaših staklenih sistema.

Korištenjem visokokvalitetnih materijala, redovnim održavanjem i angažovanjem stručnjaka kad je potrebno, osigurat ćete da vaši stakleni sistemi ostanu u najboljem stanju, bez obzira na vremenske uvjete ili učestalu upotrebu.