Provjetravanjem protiv kondenzacije

Provjetravanjem protiv kondenzacije

Hladna srijeda osvanula. Napolju ledi, unutra magli. Kondenzacija na vašim prozorima vas brine. Nema potrebe, to znači da je sve uredu. Evo zašto. Svaki put kada temperatura napolju padne, vodena para se kondenzuje na unutrašnjoj strani stakla i kaplje preko okna na solbanke. To ne znači da su vaši PVC prozori i vrata loši, već naprotiv da izuzetno dobro dihtuju, što ukoliko provjetravanje nije dobro, dovodi do prezasićenja vazduha vlagom i stvaranja kondenzacije.

Mogućnost da se pojavi kondenzacija je veća u prostoru gdje postoji nekontrolisano isparavanje zbog kuhanja, sušenja veša, vlage u zidovima, povećanog broja saksija sa cvijećem i eventualno povećanog broja ljudi u prostoriji. Što je manje više način života svake prosječne porodice. Ipak, kao i za sve, postoji rješenje. Kondenzaciju ćete smanjiti postavljanjem izolacije na zidove, ugradnjom ventilacije kao i ugradnjom PVC prozora. Najbolje je primijeniti sve mjere, ali ukoliko niste u mogućnosti da to učinite odmah, najbolje je da utvrdite uzrok. Ukoliko ste ugradili PVC prozore, ne možete očekivati da ste ovim zauvijek riješili problem kondenzacije. Oni za to ne služe. Ipak, iste prozore treba da otvarate i povremeno provjetravate. Par minuta bi trebalo da bude dovoljno. U toku dugih grejnih perioda treba izbjegavati luftiranje pomoću prozora otvorenih na kip. Svjež vazduh se najbolje obezbeđuje istovremenim otvaranjem svih prozora u trajanju od 3-4 minuta, koliko je dovoljno da se vazduh izmijeni u prostoriji, a da ne dođe do rashlađivanja zidova.

Dakle, otvorite odjednom u potpunosti sve prozore i vrata, te u kratkom vremenu napravite provjetravanje tj. potpunu razmjenu vazduha u prostoriji bez gubitka toplote u zidovima i namještaju, kako bi se nakon toga brže povratila željena temperatura vazduha u prostoriji. Kako bi se smanjili energetski gubitci, isključite grijanje tokom provjetravanja. Pokušajte postići ”poprečno provjetravanje” što znači da biste trebali otvoriti sobna vrata ili prozor na suprotnoj strani kako bi nastalo provjetravanje. Postupak provjetravanja možete ponoviti (zapamtite dnevno 3-5 puta). Znatno poboljšanje postiže se najčešće nakon dvije do tri nedjelje. Prostorije koje se nalaze na sjevernoj strani bi zimi trebalo jače grijati i provjetravati jer se one više hlade. Isti slučaj je i sa prostorima sa većim udjelom vlage (kupatilo, vešeraj i sl.). Efikasno provjetravanje smanjuje gubitke energije i ostvaruje uštedu u troškovima grijanja. Savremena istraživanja pokazuju da je u 54% slučajeva za nekvalitetan vazduh u unutrašnjim prostorima krivo nedovoljno provjetravanje. Dakle, za komplikovan problem postoji jednostavno rješenje. A mislili ste da će vam trebati dodatni novac ? Ipak ne. Vi lijepo provjetravajte i ove zime, a novac uložite da malo promijenite sredinu. Samo, ne zaboravite da provjetrite kada se vratite sa puta. 🙂

 

(prozorivrata.com)